Gobelin stoffen

Het ambacht van het weven van Gobelin is ontwikkeld door een Franse familie van textielwevers genaamd Gobelin. Deze zware stofsoort werd van oorsprong als wandkleed gebruikt voor wandisolatie tegen de kou en voor geluidsdemping in kastelen die tevens een mooie voorstelling hadden en kreeg later de toepassing voor stoelbekleding en luxe gordijnen. De weeftechniek is een combinatie van weven en vlechten en behoort tot de oudste uitvindingen in de textielkunst. Een wever had vroeger voor 3.50 meter van 140 cm breed 1 jaar de tijd nodig!

Gobelin stof

Bekijk hier ons assortiment Gobelin.

Waar kan ik Gobelin voor gebruiken?

De stof wordt gebruikt voor wandkleden (oorsprong), meubelbekleding stoelen, banken, gordijnen, kussens, tafelkleden, tafellopers, tassen, kleding, keukenschorten, theemutsen, ovenwanten, placemats, inlijsting in frame van schilderij, etuis, honden-kattenmanden enz... De garens zijn een stuk dikker en door de strakke weeftechniek is de stof stijver dan modestof welke voor kleding gebruikt wordt. De Gobelinstof die wij leveren is niet te stug waardoor deze als gordijnstof robuust maar wel mooi in de plooi valt. Tevens stikt deze makkelijker en heeft de zelfde slijtagetest-, martindale waarde als de dikkere kwaliteiten. Wij leveren uitsluitend gedessineerde gobelins.

Welke Gobelin kwaliteit moet ik gebruiken?

Als beste getest is de katoen / polyester kwaliteit. Wanneer u een volledige polyester voor het zitvlak van een stoel of bank gebruikt blijft u hier aan plakken wanneer u met uw blote benen op de stof zit. De gemengde katoen kan vocht opnemen en kent dit probleem niet. De 100% polyester kwaliteit is ook stijver.

Hoe zwaar is een gobelin stof?

Gobelin is in diverse gewichten verkrijgbaar tot wel 500 gram, maar het makkelijkste werkt de 325 gram versie. Deze variant is aanzienlijk soepeler en makkelijker hanteerbaar wanneer u bij de hoeken door de meerder lagen stof moet naaien. Tevens valt deze ook mooi voor gordijnen.

Gobelin en Martindale slijtagetest

De slijtage van een stof wordt uitgedrukt in Martindale. De test is een ronddraaiende beweging op één plaats. Het aantal draaiingen op de stof totdat er zichtbaar slijtage is word aangegeven in toeren. Onze 325 gram Gobelin kent een Martindalewaarde van 25000 toeren. Dit is meer dan voldoende voor normaal gebruik.

Het aantal toeren Martindale in relatie tot de toepassing

Er zijn problemen in de stoffenbranche geconstateerd bij het juist interpreteren van het aantal toeren Martindale.
Men zit graag aan de veilige kant; liever 100.000 toeren dan 50.000 toeren.
Dergelijk hoge toerentallen worden zelfs gebruikt om concurrenten de loef af te steken.
Mogelijk worden deze hoge toerentallen zelfs gebruikt om een hogere prijs te verantwoorden.
Dat is jammer, want vele meubelstoffen die normaliter nooit problemen veroorzaken komen hierdoor in het gedrang.
De volgende schema’s zijn bedoeld om goed inzicht te krijgen.
Merk op dat waarden boven de 20.000 toeren nergens in deze schema’s voorkomt.
Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 20.000 toeren Martindale zelden tot nooit klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.
Ik hoop dat vermeldingen van 190.000 toeren Martindale hiermee voorgoed tot het verleden behoren!
Overzicht van het Nederlandse KIM-systeem (Kwaliteit Informatie Meubelstoffen)

KIM Gebruiksklassen en aantal toeren Martindale
Decoratief gebruik tot 6.000
Licht woongebruik vanaf 6.000 tot 10.000
Normaal woongebruik vanaf 10.000 tot 15.000
Intensief woongebruik vanaf 15.000 tot 20.000
Intensief woongebruik + werken vanaf 20.000

Bron: Vincent Kruys TNO Textiel.

Hoeveel stof heb ik nodig voor het bekleden van stoel of bank?

Hieronder staat een indicatie van de benodigde hoeveelheid meubelstof uitgaande van een stof van 140 cm breed. Zonder patroon! Heeft u een stof met een patroon neem dan minimaal 3 patronen extra uitgaande van 1 zitting. Bedenk dat wanneer u er later nog wat stof bij moet hebben het kleurbad kan afwijken.

Benodigde meters stof voor meubelbekleding stoel of bank

Voor het optimaal berekenen van gordijnen en gordijnstoffen kunt u akkoord gaan met het plaatsten van cookies (niet verplicht).