Gordijnen advies, uitleg plooien.

Er zijn verschillende ophangmethodes

Ruwweg kunnen we de 4 belangrijkste gordijnen indelen in:

  • Geplooide gordijnen op rail.
  • Gordijnen met ingeslagen ringen.
  • Gordijnen met een waveplooi.
  • Vouwgordijnen op systeem.

Het geplooide gordijn

Zoals u ziet valt het rechter gordijn mooier in de plooi, maar.... lees verder!

Verschil gordijnen enkele en dubbele plooi

Gordijnen enkele en dubbele plooi

Enkele of een dubbele (vlinder) plooi in de gordijnen?

Wat is het verschil tussen een enkele en een dubbele plooi?

Gordijnen enkele plooi

Enkele plooi

Gordijnen dubbele plooi

Dubbele plooi

De enkele plooi wordt gemaakt met 1 plooi, de dubbele met 2 plooien welke onderaan de plooi aan elkaar gestikt zijn. De enkele plooi valt onderaan het gordijn in een ruime slag. Deze slag in het gordijn wordt groter naarmate de hoogte toeneemt. Wij houden als advies aan dat een enkele plooi tot een hoogte van 200 cm prima is. Wanneer u hoger gaat wordt de plooi zo groot dat deze niet meer mooi valt. De enkele plooi is aan te bevelen voor kindergordijnen i.v.m. het patroon, de afbeelding is dan duidelijker zichtbaar in de kinderkamer. Deze plooi neemt minder ruimte in aan de zijkant dan een dubbele plooi. Is de ruimte hoger dan 200 cm, dan is het mooier om de gordijnen in een dubbele plooi te laten maken. De gordijnen hangen dan gelijkmatiger. Dus hoe hoger het gordijn, des te meer plooi er nodig is om het mooi te laten hangen. Voor de gordijnen in de huiskamer adviseren wij altijd de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Voor slaapkamergordijnen en gordijnen voor de kinderkamer is een enkele plooi prima.

Gordijn hangt aan ringen onder roede

Gordijn hangt aan ringen onder roede

U kunt 3 verschillende plooien toepassen.

  • Enkele plooi
  • Dubbele (vlinder) plooi
  • Drievoudige (Triple) plooi

U kunt het aantal ringen welke u beschikbaar hebt aangeven in het veld "Opmerkingen" (in winkelwagen).

Gordijnen met ringen

gordijnen met ingeslagen ringen

Gordijnen met ringen vallen in dezelfde slag onderaan het gordijn als de enkele plooi. Doordat de roede enigszins vanaf de muur moet hangen nemen de gordijnen meer ruimte in. Ringen heb je in 3 afmetingen 60mm, 40mm en 25mm en in verschillende kleuren. De 40mm ringen gaan op de standaard roedes en de 25mm is voor gordijnen op een staaldraad.

Gordijnringen 40mm

De 60mm ringen zijn voor steigerbuizen.

Ringen-Steigerpijp-66-mm

"Kan ik de gordijnringen er zelf inslaan".

Ringen zijn niet gemakkelijk om zelf in de gordijnen in te slaan. In ons atelier worden de rondingen uit het gordijn gestanst en de gordijnringen met 5 bar samengeperst. Hierdoor is het mogelijk om gordijnen met ringen gevoerd te nemen.

Gordijnen met ringen en verduistering

Wanneer u overweegt om de gordijnen met ringen in de slaapkamer toe te passen besef dan wel dat het licht door de ringen komt. "Ach, dat is niet zoveel", horen wij regelmatig maar 1 cm rondom elke ring staat gelijk aan 3,14 cm². Een gemiddeld raam van 200cm breed heeft 3 banen nodig X 8 ringen = 24 ringen X 3,14 cm².= 75 cm² : 2 doordat de ringen haaks op het raam staan zijn = 37.5 cm²! U mag het rekensommetje weer vergeten maar zorg er dus voor dat de roede minimaal 20 cm boven het raam komt te hangen. Er zijn kant-en-klaar oplossingen van gordijnen met ingeslagen ringen. Deze ringen zijn niet van R.V.S. ( roestvrijstaal ) maar van ijzer en dus goedkoper. Onze ringen zijn van 100% R.V.S., u kunt deze dan ook gewoon in de wasmachine wassen. Wanneer de ringen van gewoon staal zijn zullen deze gaan roesten en dan is goedkoop, duurkoop.

Wave gordijnen

Gordijnen met een waveplooi vallen met gelijke afstand tussen de plooien. Het is dan ook zeer goed te combineren met een ringengordijn. Het gordijn moet altijd met een even aantal haken gemaakt worden. De haken zijn niet verstelbaar zoals bij geplooide gordijnen.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen nemen minder ruimte in en zien er strak uit. U kunt ze in het raam hangen. Hoewel de ruimte op de vensterbank dan minder wordt wanneer u het gordijn laat zakken. Een ander voordeel van vouwgordijnen is dat de bediening aan één kant zit. Dit kan handig zijn wanneer er bijvoorbeeld een bank voor staat. Vouwgordijnen zijn ook heel leuk voor de kinderkamer. Het is dan wel beter deze voorbij het raam te laten lopen i.v.m. het licht. Denk hierbij er ook aan dat het vouwgordijn wellicht verduisterend gevoerd moet worden.

Vouwgordijnsystemen conisch en niet conisch.

Conisch vouwgordijnsysteem. Dit betekend dat in het vouwgordijnsysteem een buis loopt welk geleidelijk toeneemt in diameter (van breed naar smal). Hierdoor kan de kabel in het vouwgordijnsysteem niet over elkaar komen en een storing veroorzaken zoals het vast zitten van de kabel. Deze vouwgordijnen zijn wel duurder maar een stuk degelijker. Curtaincy werkt natuurlijk met deze conische vouwgordijnen.

Niet conische vouwgordijnsystemen.

Deze hebben een rechte buis welke voordeliger zijn te produceren. Voordeliger maar storingsgevoelig.

Slaapkamergordijnen

Uni gordijnen voor de slaapkamer is meestal de beste keus. Aangezien de meeste mensen hun dekbedden met een design nemen is het mooier om hierbij uni of effen gordijnen te combineren. Immers u wisselt vaker van dekbed dan van gordijnen. Als u overdag moet slapen (nachtdienst), laat uw gordijnen dan voeren met een 100% lichtdichte verduisteringsstof. Onze 100% verduisterende gordijnen zijn voorzien van een witte achterzijde, zodat uw kamer in de zomer koel blijft. Deze lichtdichte gordijnen bestaan uit 100% polyester maar hebben een matte uitstraling. Deze nieuwe verduisterende (lichtdichte) gordijnen met structuur zijn ideaal voor de slaapkamer. U kunt heel voordelig uit zijn met verduisterende gordijnen maar let er wel op dat de goedkope gordijnen van oorsprong voering is en niet dezelfde waarde geeft. Deze gordijnen verduisteren naarmate de kleur donkerder wordt.

Kindergordijnen

Wij adviseren voor kindergordijnen een enkele plooi aangezien bij een dubbele plooi het design teveel op elkaar zit en deze dus niet goed zichtbaar is. Kindergordijnen worden meestal van een voering voorzien om de verduisterende werking te waarborgen. De 100% lichtdichte licht ecru / off white voering is de meest gebruikte voering. Door de witte achterzijde blijft de kamer in de zomer koel. En wanneer uw kind niet in volledig lichtdicht wenst te slapen kunt u het gordijn altijd een stukje open houden. Op deze manier is de lichtintensiteit te regelen naar de wensen van uw kind. De verduisterende kindergordijnen hoeft u niet te voorzien van een verduisterende voering. U krijgt tijdens de berekening hiervoor een waarschuwing, maar het kan wel. U bereikt dan 100% verduistering.

Autistische en onrustige kinderen

Zeker voor autistische en onrustige kinderen is 100% verduistering aan te bevelen. U kunt dan zelf bepalen of er eventueel licht kan binnen komen. Immers u kunt de gordijnen een stukje open laten indien gewenst. Wanneer u alle mogelijkheden wenst dan kunt u 2 X een enkele gordijnrail ophangen. Één voor de verduisterende voering en één voor de kindergordijnen. Op deze manier kan uw kind zelf bepalen wat hij of zij fijn vindt waardoor ze rust vinden. Een bijkomend voordeel is dat wanneer u de gordijnen wilt wassen, u de verduisterende gordijnen kunt laten hangen. Neem de kindergordijnen in een enkele plooi zodat de afbeelding goed uitkomt.

Gordijnen voering?

Om een linnen / katoen te beschermen dient u deze van een voering te voorzien, anders verkleurt de stof door de zon. Gevoerde gordijnen geven een voller aanzicht en vallen mooier.Natuurlijk isoleren gevoerde gordijnen veel beter.

Moet ik dan altijd mijn gordijnen voeren?Nee, als u bijvoorbeeld een mooie linnen stof heeft waarbij u de structuur van de stof wenst te behouden.

Gordijnen en zonwering

Verduisterende zilver gecoate stof. Deze gordijnen werken uitstekend warmte werend en is verduisteren ook voor 80%. Deze gordijnen zijn niet geschikt voor de wasmachine! Dit is een noodoplossing en geeft niet het mooiste resultaat. Alleen gebruiken bij extreem warme kamers!

Gordijnen en geluid

Geplooide gordijnen dempen het geluid. We kennen het "holle geluid" in een lege kamer. Immers geluid wordt voortgebracht door geluidsgolven welke weerkaatst tegen de muren. Door de gordijnen te plooien breekt men de geluidsgolven en ontstaat er demping. Hoe meer plooi in de gordijnen, des te beter de demping. Door de gordijnen te voeren bereikt u een nog betere demping. Gebruik wel strak geweven gordijnen in combinatie met thermo voering. Bij vouwgordijnen is de demping te verwaarlozen doordat het een vlak oppervlak heeft. Weliswaar kan bij inbetween gordijnen iets geluid gefilterd worden maar dit is miniem. De geluidsgolven worden niet gebroken wanneer het vouwgordijn dicht zit.

Gordijnen en isolerende werking

Dikke gordijnen hebben geen isolerende werking. Denk eens aan een kasteelmuur van 1 meter dik, en het is nog steeds koud binnen! Gordijnen met een voering (thermo) welke dun en strak geweven is, heeft deze werking wel. Denkt u maar aan dubbel glas of aan een spouw muur. De lucht tussen de gordijnen hangt stil en isoleert hierdoor. Dit geeft een aanzienlijke besparing in de stookkosten. De gordijnen voering thermo satijn met gemoltoneerde binnenzijde is hiervoor ideaal. Deze selecteert u in de calculator bij uw gordijn.

Gordijnen en statische elektriciteit

Synthetische gordijnen zoals polyester kunnen door wrijving statisch worden. Wanneer men een donkere gordijnen heeft bijvoorbeeld zwart, ziet men hier eerder stof op. Deze wordt aangetrokken door de statische elektriciteit. Dit wordt mede versterkt doordat de ruimte waarin de gordijnen hangt te droog is. Veel luchten of zoals mijn moeder vroeger deed een waterbak van ongeglazuurd aardewerk aan de radiator hangen, helpt hierbij. Ongeglazuurd aardewerk geeft het vocht beter af dan geglazuurde. Gebruik gekookt water dit voorkomt verkalking van de waterbak. Planten zorgen ook voor een betere luchtvochtigheid. Wanneer men de gordijnen tegen een radiator hangt heeft men hier geen last van. Dit komt doordat het potentiaalverschil de statische elektriciteit opheft. Wanneer u de gordijnen aan een geaard voorwerp verbindt heeft u dus geen last van statische gordijnen.

Slaapkamer tip: Droge lucht veroorzaakt ook snurken!

Gordijnen wassen

Alle natuurlijke gordijnen krimpen! (katoen, linnen e.d.). Ook al laat u de gordijnen stomen, garanderen doet niemand. Maar de duurdere gordijnen en de polyester geweven stoffen hebben hier minder last van. Deze zijn vaak gesanforiseerd (dit is het krimpvrij maken van stoffen). 100% polyester gordijnen krimpen niet op 30 graden. Pas op met te heet strijken. Laat uw In between gordijnen of vitrage gordijnen kort centrifugeren, als u het te lang doet draait u de kreukels erin. Nat ophangen is het beste.

Heeft u toch nog een vraag?

Geen probleem. Bel 06-27 12 84 90 of 0344 - 68 14 41 of vul het contactformulier in en u krijgt binnen 24 uur antwoord.

We rely on cookies to provide our services. By using our services, you agree to our use of cookies.