Velours gordijnen worden van oudsher gemaakt van katoen maar deze kwaliteit kent enige problemen. Zo is de ook wel fluweel genoemde stof erg zwaar en neemt deze veel ruimte in aan de zijkant, is niet krimpvrij en doordat deze stof van katoen is gemaakt verschiet de kleur vrij snel. Dit is dan ook de reden dat wij uitsluitend polyester garens gebruiken voor de velours. De gordijnstof is dan ook krimpvrij en aanzienlijk beter kleurvast. Originele velours zijn erg dik en dus zwaar gemaakt om de lus welke later word doorgesneden zo lang mogelijk te maken om een rijke vleug te maken. Nu zeker met de nieuwe weeftechnieken en machines geven deze polyester veloursstoffen een mooier resultaat.

Velours gordijnen, isolatie en voering.

Vroeger kochten de mensen de originele velours omdat deze erg dik (door uitstaande enkele pool) en dus zwaar gemaakt zijn. Immers dikte betekende warmte. Deze kwaliteit velours zou beter isoleren dan een andere stof zoals katoen of linnen. Maar vandaag de dag weten we beter, isolatie ontstaat enkel door een 2e laag zodat de lucht tussen de gordijnen een isolator wordt, gelijk aan dubbel glas.

Verduisterende velours

De verduisterende waarde van velours varieert doordat donkere tinten meer verduisteren dan lichte, nu is dat bij elke stof zo. In de katoenen versie zijn er over het algemeen 2 verschillende, een dunne versie welke door grootwarenhuizen gebruikt wordt, en de zware originele versie. De dunne velours waarbij er minder garen is gebruikt kent een lichtdichtheidsmeting van ongeveer 50% deze moet dan ook voorzien worden van een voering. De zware velours komt tot 75%. De polyester velours is strakker gebonden en komt qua verduisteringswaarde met 70% bijna gelijk aan de zware versie maar neemt veel minder ruimte in en heeft de optie dat deze makkelijk gevoerd kan worden met een verduistering.

Lichtdichte velours

De nieuwste ontwikkelingen zijn dat achter de polyester velours een lichtdichte coating word geplaatst, hierdoor zal de stof iets stugger worden maar neemt minder ruimte in.

Velours look en de vleug van velours

Het lijkt op velours maar is het net niet. Deze stoffen zoals de Drape licht velours uit ons assortiment, zijn zeer strak geweven met dun garen en hierdoor uiterst soepel. Door de stof na het weven te borstelen ontstaat er een lichte velours look. Alleen mist het de grovere vleug. U hoeft geen rekening te houden met de vleug in deze lichte velours look stof. Bij de standaard katoen en polyester velours moet u wel rekening houden met de vleug. Deze dient altijd naar beneden te gaan. Wanneer u met de hand over de stof gaat zal één richting tegenwerken en u voelt de stof de andere kant op glad strijken. Wanneer u de stof glad naar beneden strijkt heeft u de goede richting.

Velours en milieu

Verschil tussen de "natuurlijke" katoenen velours en polyester velours. Geen van de katoenen garens welke gebruikt worden voor velours gordijnen heeft het GOTS certificaat. Dit certificaat verifieert of de katoen biologisch geteeld is en verwerkt zonder kinderarbeid en volgens sociale criteria en omstandigheden. Een katoen geteelde stof verbruikt aanzienlijk meer water, elektra en transport en dan hebben we het maar niet over de bestrijdingsmiddelen. De polyester geweven velours kent een aanzienlijk minder milieubelastende waarde. Immers van olie of hergebruikte polyester naar nieuwe garens komen geen bestrijdingsmiddelen in het proces voor. Wanneer u dus denkt milieuvriendelijkere gordijnen te hebben bij katoenen velours heeft u het mis. Voor een paar jaar geleden kon alleen de katoen worden hergebruikt maar tegenwoordig hergebruiken we meer polyester dan natuurlijke vezels.

Velours chenille linnen, de sportieve velours

Het nieuwste en wat ons betreft de mooiste stof wanneer u velours zoekt die niet oubollig wordt is de Velours chenille linnen. Kenmerkend is de vleug of weerschijn in de stof en de lichte linnen structuur gecombineerd met Chenille. Chenille is een stof die aan beide zijdes mooi is, zo ook deze. De stof is redelijk zwaar 330 gram/m² maar zeer soepel en behoeft doordat deze strak geweven is niet van een voeringstof te worden voorzien. Deze gordijnstof is van 100% polyester gemaakt en we hebben 6 kleuren laten maken die een ieder wel zal aanspreken.

Conclusie

En dikke originele katoenen velours neemt zeker als ze gevoerd moeten worden alleen meer ruimte in en is niet goed te onderhouden. Deze versie krimpt tevens bij het wassen, De nieuwe polyester velours zijn mooi strak geweven en tevens soepeler. Daarbij is de stof ook nog goed wasbaar zijnde krimpvrij en kan deze eventueel uitstekend gevoerd worden met een verduisterende stof voor het gebruik in de slaapkamer. En dan het voor ons belangrijkste aspect... de velours gemaakt van polyester garens zijn aanzienlijk milieuvriendelijker!

Maar de mooiste stof volgens ons is de Velours Chenille linnen. Deze is in  6 kleuren verkrijgbaar voor € 15,95 op 140 cm breed.

Klik op de afbeelding om naar de stof te gaan.

Chenille Velours gordijnen Chenille gordijnen Velours gordijnen velours goudgeel Grijze velours gordijnen Antraciet grijs velours gordijnen

     
Voor het optimaal berekenen van uw gordijnen kunt u akkoord gaan met het plaatsten van cookies (niet verplicht).